B ΕΣΚΑΣΕ FEATURED Α ΕΣΚΑΣΕ Β' ΕΘΝΙΚΗ Γ ΕΘΝΙΚΗ

Final-4: Φενέρμπαχτσε-Ολυμπιακός 80-64 Σχολιάζει ο Χρήστος Μωραϊτης

Η Φενέρμπαχτσε πήρε το πρώτο της Ευρωπαϊκό τρόπαιο, ο άρχοντας των δαχτυλιδιών Ζέλικο Ομπράντοβιτς το 9ο με 5 διαφορετικές ομάδες, ο Ολυμπιακός κέρδισε κάτι ισάξιο με τίτλους, τον σεβασμό των αντιπάλων του και ο Χρήστος Μωραίτης κάνει την ανάλυση του μεγάλου τελικού της Ευρωλίγκας.

”Ξεκινώντας να πούμε ότι ο τελικός είχε ξεκάθαρο φαβορί την Fener, όπως όλοι είχαμε διαπιστώσει το τελευταίο διάστημα, αλλά περίμενα ο Ολυμπιακός να παραδοθεί πιο δύσκολα.

Στο ξεκίνημα του ματς, ο Ολυμπιακός στα pick and roll έκανε τριπλές αλλαγές τις οποίες πλήρωσε ακριβά γιατί οι παίκτες του Obradovic διάβαζαν πολύ καλά τα miss match και στην παγίδα που γινόταν από την base line έβγαζαν την μπάλα στην weak side όπου ο Kalinic έκανε εντυπωσιακό ξεκίνημα όντως πολύ εύστοχος.

Μετά τα πέντε λεπτά η τακτική άλλαξε στην άμυνα στα pick and roll αλλά ο Ολυμπιακός ήταν παθητικός στην άμυνα και έχανε τα ριμπάουντ.

Οι παίκτες της Φενέρ, πανηγυρίζουν με την κούπα της Ευρωλίγκας στον αέρα!

Στο β δεκάλεπτο είδαμε ο Ολυμπιακός να γίνεται πιο σκληρός, να σταματά την κυκλοφορία της μπάλας, και να ισορροπεί κάπως τα ριμπάουντ. Στο 19′ είχαμε το τρίτο φάουλ του Bogdanovic (άλυτο πρόβλημα σε όλο το ματς) κάτι που δεν έπαιξε τελικά κάποιο ρόλο στην εξέλιξη του παιχνιδιού. Στο β μέρος ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με μια ζώνη που αμέσως τιμώρησε με τρίποντο ο Dixon. Στην συνέχεια έπαιξε κάποιες καλές άμυνες όμως στην επίθεση είχε πολύ κακή κυκλοφορία της μπάλας και η Fener ήταν πολύ αποτελεσματική και εύστοχη από μακριά χτίζοντας διψήφιες διαφορές.Το ίδιο έργο παίχτηκε και στο τελευταίο δεκάλεπτο το οποίο είχε διαδικαστικό χαρακτήρα με την Fener να παίζει με τον χρόνο και τον Ολυμπιακό να αναλώνεται σε μακρινά τρίποντα και γενικά κακές επιλογές στην επίθεση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Η Fener κατέκτησε δίκαια το τρόπαιο, κατάφερε να φορμαριστεί στο κατάλληλο σημείο μέσα στη χρονιά από τον καλύτερο προπονητή της Ευρώπης. Κατάφερε να περιορίσει πολύ τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη. Πήρε μεγάλη ενέργεια από το φανατισμένο κοινό της.

Απροσπέλαστο δίδυμο στην άμυνα Udoh και Vesely έκοβαν σουτ και αλλοίωναν φάσεις. Mεγάλη δουλειά από τον Datome και κυρίως από το πολυεργαλείο KALINIC που ήταν εκνευριστικά εύστοχοι από την περιφέρεια (όλη η FENER είχε 52% τρίποντο με 13 μάλιστα εύστοχα). Για τον Βogdanovic νομίζω ότι η Ευρώπη πλέον είναι μικρή και λίγη….

Ο Ολυμπιακός έχασε γιατί προδόθηκε από τα χαρακτηριστικά που τον έφεραν μέχρι εδώ…Είχε φανερή έλλειψη ενέργειας (προφανώς ξοδεύτηκε πολύ την Παρασκευή), έχασε κατά κράτος την μάχη των ριμπάουντ (38 έναντι 25), δεν έβαλε μακρινά σουτ, και είχε σε κακή μέρα τους δυο ηγέτες του. Η ήττα φυσικά αυτή δεν αμαυρώνει την φετινή πορεία του Ολυμπιακού, που στην πιο δύσκολη Ευρωλίγκα όλων των εποχών, κατάφερε με πολύ μικρό μπατζετ σε σχέση με τους άλλους τρεις, να πάει στον τελικό και να δοξάσει όλο το Ελληνικό μπάσκετ. Μόνο υπερήφανοι λοιπόν νομίζω πρέπει να είναι όλοι οι Έλληνες και ιδιαίτερα οι φίλαθλοι του.

Σαν επίλογο, να επισημάνω ότι κατά κανόνα αυτά τα ματς κερδίζονται από την άμυνα και την τεράστια σημασία που έχει για το σύγχρονο μπάσκετ το τρίποντο…”.

Σχετικά άρθρα

Αναβλήθηκε το All Star Game της ΕΣΚΑΣΕ!

pannikolaou

A2 Elite League Playoffs: Φοβερός Ερμής, πέρασε στο final-4 ανόδου! Ελευθερούπολη-Ερμής Σχημ. 80-88

pannikolaou

Η απονομή του χάλκινου μεταλλίου στο 2ο ΓΕΛ Χαλκίδας! (video & pics)

pannikolaou