B ΕΣΚΑΣΕ FEATURED Α ΕΣΚΑΣΕ

FINAL-4: Ολυμπιακός-ΤΣΣΚΑ 82-78 Σχολιάζει ο Χρήστος Μωραϊτης

Ο κόουτς του Γ.Σ.Ιτέας Χρήστος Μωραϊτης γράφει για το eviabasket.gr την τεχνική ανάλυση των αγώνων του final-4 αρχής γενομένης από τη μεγάλη νίκη-πρόκριση του Ολυμπιακού επί της ΤΣΣΚΑ με 82-78!

‘Ξεκινώντας να πω ένα ευχαριστώ στο eviabasket που θα καταθέσω την γνώμη μου για τους αγώνες του F4 2017.

Το πρώτο ματς ήταν ένα τυπικό ματς f4 με κλειστό σκορ που στο τέλος θα κρινόταν στις λεπτομέρειες, ένα σουτ, ένα ριμπάουντ, μια άμυνα. Ένα ματς ανάμεσα σε δύο ομάδες κορυφαίες στη φετινή Ευρωλίγκα, την ΤΣΣΚΑ με την απίστευτη ποιότητα και στο σκληρό ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ. Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ για να είχε τύχη στο σημερινό ματς έπρεπε να ”πιάσει από τον λαιμό” τους ΡΩΣΣΟΥΣ, να πάει το ματς σε χαμηλό σκορ, και να κόψει την δημιουργία στα ποιοτικά guard της ΤΣΣΚΑ (TEODOCIC,DECOLO,JACKSON) γιατί η ΤΣΣΚΑ σουτάρει με το υψηλότερο ποσοστό στο τρίποντο φέτος 42%.

Η ΤΣΣΚΑ ξεκίνησε με τον γρήγορο και καλό αμυντικό JACKSON πάνω στον ΣΠΑΝΟΥΛΗ και είχε σαν στόχο να βγάλει τον ηγέτη του Ολυμπιακου από το παιχνιδί. Στα pick and roll (με αυτόν τον τρόπο επιτίθετε ο Ολυμπιακός κατά 70%) έπαιξαν δυναμικό hedge out, flat hedge out με τον Hines και δίνοντας βοήθεια βαθειά από την weak side η βοήθεια από την strong side αν σε αυτή ήταν ο Πρίντεζης ή ο Μάντζαρης ρισκάροντας πολύ το μακρινό σουτ του Ολυμπιακού. Τα πρώτα σουτ ήταν άστοχα από μακριά και έτσι η ΤΣΣΚΑ έκλεινε τη άμυνα της όλο και πιο πολύ και το επιθετικό πρόβλημα ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν την πρόκριση!

Η επόμενη κίνηση του Σφαιροπουλου ηταν να ακουμπήσει η μπάλα στο low post στον Πριντεζη. Η ΤΣΣΚΑ το αντιμετώπισε με παγίδα από την strοng side όταν η μπάλα ακουμπούσε σε ένα συγκεκριμένο σημείο (ένα μέτρο έξω από το ζωγραφιστό).

Στο πρώτο ημίχρονο γενικά είχαμε κακό ποιοτικά ματς (βόλευε την Ελληνική ομάδα) με χαμηλό σχετικά σκορ (η ΤΣΣΚΑ έβαζε 87,7 πόντους σε κάθε ματς) και ο Ολυμπιακός κρατήθηκε στο ματς από τα ριμπάουντ (καλύτερη ομάδα στην Ευρωλίγκα) και ιδίως τα επιθετικά. Η ΤΣΣΚΑ δημιούργησε μια διαφορά με δυο συνεχόμενα τρίποντα από τον TEODOCIC ,το πρώτο με off ball screen και το δεύτερο μετά από pick and roll χτυπώντας τον Βirch. Στο δεύτερο ημίχρονο περίμενα καλύτερα σουτ από τον Ολυμπιακό (πράγμα που έγινε) ώστε να ανοίξει η άμυνα και να βρει χώρους ο Σπανούλης.

Στο τρίτο λοιπόν δεκάλεπτο είχαμε τον Παπανικολάου να σκοράρει συνεχώς από εξω, απο το low post να χτυπάει τον TEODOCIC και τον DECOLO o Παπαπέτρου και να βάζει μεγάλα σουτ ο Μαντζαρης. Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ειχε φέρει το ματς εκει που ήθελε, κοντά στο σκορ με πολύ καλή άμυνα και όλοι ξεραμε οτι στο τέλος θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του ο Σπανουλης, ο πιο ανταγωνιστικός παίχτης κατά την ταπεινή μου άποψη που απεχθάνεται την ήττα και έχει φάει αυτά τα ματς με το κουτάλι. Στο τέλος λοιπόν, μίλησε αυτός με συνεχόμενους πόντους, και ενα μεγάλο τρίποντο του Green στα 40” πριν το τελος.

Η ΤΣΣΚΑ προσωρινά ειχε ισοφαρίσει με ενα τρίποντο του ΤΕΟDOCIC αλλά ισως να έχασε και απο το τραβηγμένο σουτ που πήρε στο transition (παιζει με ενστικτο και τα συνηθίζει αυτά τα σουτ) στην τελευταάα επίθεση των ΡΩΣΩΝ.

Συμπερασματικά, να πω οτι ο Σφαιροπουλος εκανε καταπληκτικό κοουτσάρισμα, δοκίμασε πολλά σχήματα (με 3 guard, με 3 forward και με 4 forward στο τέλος για αλλαγές στα screen. Νομίζω οτι η νίκη του Ολυμπιακού δεν αποτελεί πλεον έκπληξη γιατί αυτή η ομάδα ειναι πολύ σκληρή, έχει ιεραρχία, ρόλους γι’ αυτό είναι δυσκολοκατάβλητη.

Ολα αυτά, απέναντι σε μια ομάδα με μπατζετ 42 εκ ευρώ με τεράστια ποιότητα, πολλούς παίκτες και καταπληκτικό προπονητή.

Κλείνοντας, να ευχηθώ ο Ολυμπιακό να φέρει το τρόπαιο στην Ελλάδα για το καλό του Ελληνικού μπάσκετ κάτι που πρέπει να ευχηθούμε όλοι, πέρα από οπαδικές προτιμήσεις…’

Σχετικά άρθρα

Α’ ΕΣΚΑΣΕ: Φινάλε της κανονικής διάρκειας! (22η αγωνιστική)

pannikolaou

Α’ ΕΣΚΑΣΕ: Αναβλήθηκε το Σύλλας-ΓΑΣ Άμφισσας λόγω απαγορευτικού απόπλου

pannikolaou

Το σημερινό πρόγραμμα αγώνων των ομάδων της ΕΣΚΑΣΕ (20/4). Σε ποια γυμναστήρια μπορείτε να πάτε

pannikolaou