Over play Uncategorized

BLOCK OUT: Η σημασία της προθέρμανσης και αποθεραπείας στο μπάσκετ

Γράφει ο Βασίλης Γεδεών
Γράφει ο Βασίλης Γεδεών

Ένα αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης και του αγώνα στο μπάσκετ είναι η προθέρμανση και αποθεραπεία.

Βασικός σκοπός της προθέρμανσης είναι η ενεργοποίηση του μυικού συστήματος για να ανταπεξέλθει με ασφάλεια στην έντονη προσπάθεια.
Το να κάνουμε σωστή προθέρμανση σημαίνει ότι μειώνουμε το κίνδυνο τραυματισμού και αυξάνουμε την αθλητική απόδοση. Η βελτίωση της απόδοσης οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος, στην αύξηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων και το ρυθμό του μεταβολισμού.

Αξίζει να σημειωθεί οτι κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης, υπάρχει προοδευτική αύξηση της έντασης. Πρέπει το σώμα μας να κατανοήσει ότι μπαίνει σ΄αυτή τη διαδικασία από την ηρεμία στην άσκηση. 20-25 λεπτά είναι αρκετά.
Τα προηγούμενα χρόνια οι προπονητές – γυμναστές χρησιμοποιούσαν ένα μοντέλο προθέρμανσης, όπου οι αθλητές μετά από ένα χαλαρό ζέσταμα 5-10 λεπτών, εκτελούσαν στατικές διατάσεις.
Μετά τις τελευταίες μελέτες αποδείχθηκε ότι με αυτόν τον τρόπο υπάρχει σημαντική μείωση στην απόδοση του αθλητή και ότι θα ήταν προτιμότερο να γίνουν δυναμικές διατάσεις (θα αναφερθώ σε επόμενο άρθρο).
Οι δυναμικές διατάσεις (Dynamic Streching) περιλαμβάνουν κινήσεις που αφορούν τα μέρη των μυικών ομάδων, που συμμετέχουν στη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα.
Τέλος  θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η προθέρμανση πριν τον αγώνα, θα πρέπει να γίνει στο σωστό χρόνο, ούτε πολύ νωρίς ούτε πολύ αργά. Στην πρώτη περίπτωση θα εξαντλήσουμε τα αποθέματα ενέργειας του αθλητή, στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει σημαντικός κίνδυνος τραυματισμού.

Αποθεραπεία

Η αποθεραπεία σε αντίθεση με την προθέρμανση οφελεί στην αποκατάσταση του σώματος μας και το μεταφέρει ξανά σε κατάσταση ηρεμίας. Το επίπεδο του γαλακτικού οξέος πέφτει, η καρδιά μειώνει σταδιακά ρυθμούς και οι μυς αποκτούν την πολυπόθητη ελαστικότητα ώστε να αποφεύγουμε τους τραυματισμούς. 
Δεκαπέντε λεπτά αποθεραπείας είναι αρκετά μετά το τέλος του αγώνα η της προπόνησης.  Χαλαρό τρέξιμο σε συνδυασμό με στατικές διατάσεις των κύριων μυϊκών ομάδων είναι ότι καλύτερο. Οι διατάσεις θα πρέπει να είναι χαλαρής μορφής και όχι έντονες για 30 δευτερόλεπτα. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την ελαστικότητα και όχι τα όρια της εκάστοτε μυϊκής ομάδας.

Σχετικά άρθρα

Πολύ καλός ο Χαντζής στην πρώτη νίκη των Dubai Falcons!

pannikolaou

Σχολικοί αγώνες Ν. Ευβοίας: Ξεκίνημα με νίκες για 1ο ΕΠΑΛ, ΓΕΛ Ν. Αρτάκης & ΓΕΛ Βαθέος Αυλίδας!

pannikolaou

Α’ ΕΣΚΑΣΕ: Αναβολή στο ΓΑΣ Άμφισσας-Πρωτέας Σχημ. λόγω συμμετοχής Χαντζή στη Rising Stars South

pannikolaou