ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Ορισμοί διαιτησίας: Τι ακριβώς έγινε το Σαββατοκύριακο

Η πρώτη αγωνιστική της Α’ κατηγορίας κύλησε τελικά ομαλά παρά την αρνητική προδιάθεση που υπήρξε με τον ‘πόλεμο’ των ανακοινώσεων της Παρασκευής και τις αλλαγές στους διαιτητές που έκανε η ΚΕΔ δίνοντας τροφή για σχόλια.

Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, χρειάστηκε η καυστική ανακοίνωση του Συνδέσμου διαιτητών που προστάτευσε τα μέλη του, απειλώντας ταυτόχρονα με μελλοντικές καμπάνες…

Το ερώτημα όμως είναι, γιατί φτάσαμε ως εκεί και μάλιστα πριν ακόμα γίνει το πρώτο επίσημο τζάμπολ της χρονιάς.

Λένε, πως το μεγαλύτερο λάθος ενός διαιτητή, είναι να προσπαθήσει να διορθώσει το προηγούμενο λάθος του με νέο λάθος.

Έχω την εντύπωση πως κάτι τέτοιο επιχείρησε να κάνει η επιτροπή διαιτησίας έτσι ώστε να προκληθεί η μεγάλη αναστάτωση της περασμένης Παρασκευής.

Αρχικά, να πούμε πως η κάθε ομάδα θέλοντας να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της μπορεί να εκδώσει την οποιαδήποτε ανακοίνωση εκείνη πιστεύει πως προστατεύει τα δικαιώματά της, το θέμα είναι τι κάνουν οι αρμόδιοι.

Διαμαρτυρήθηκε λοιπόν η Μαλεσίνα για τον ορισμό του Γιάννη Μασλατζίδη στο Σχηματάρι επικαλούμενη πως ο εν λόγω διαιτητής είναι παίκτης στις Ακαδημίες Χαλκίδας όπου προπονητής είναι ο παίκτης του Σχηματαρίου Γ. Γυφτονικολός.

Η ΚΕΔ λοιπόν, αποφάσισε να αλλάξει τους διαιτητές στο συγκεκριμένο αγώνα, δημιουργώντας έτσι ένα είδος δεδικασμένου, τέτοιο που αν αρχίσουν οι περιορισμοί να μην μπορεί να γίνει στο τέλος ούτε το 50% των αγώνων που διεξάγονται σήμερα.

Μπορεί λοιπόν αύριο, να βρεθεί μια ομάδα που θα επικαλεστεί λόγους εντοπιότητας, φιλικές ή επαγγελματικές σχέσεις, οι οποίες θα έπρεπε να απαγορεύονται αν μιλάγαμε για επαγγελματίες διαιτητές και όχι για ερασιτέχνες που κάνουν το χόμπι τους βάζοντας πολλές φορές το μεράκι τους πάνω και από τις δουλειές τους.

Ο Αναστασίου και ο Μασλατζίδης στα μαγαζιά τους, ο Τσάλλας στο ταξί του για παράδειγμα, αφήνουν τις δουλειές τους για να κάνουν το χόμπι τους και αν αυτές τις ώρες που διαθέτουν στο μπάσκετ τις αφιέρωναν στη βασική τους εργασία, ίσως και να τους συνέφερε καλύτερα οικονομικά…

Η Επιτροπή διαιτησίας άφησε στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν ξεκρέμαστο τον Μασλατζίδη που όχι μόνο τον έβγαλε από τον ορισμό του συγκεκριμένου αγώνα παραδεχόμενη στην ουσία πως έκανε λάθος που τον όρισε εκεί, αλλά πήγε να διορθώσει το λάθος της με νέο λάθος, ορίζοντας τον Χαλκιδέο ρέφερι στο Μαρτίνο όταν ο ίδιος έχει ενημερώσει εγκαίρως πως για σοβαρούς προσωπικούς λόγους (εγκυμοσύνη συζύγου) δεν επιθυμεί για τον μήνα Οκτώβριο να σφυρίζει μακριά από την πόλη του.

Ο Μασλατζίδης αντέδρασε στον ορισμό του στο Μαρτίνο με την επιτροπή να μην το δέχεται αρχικά στέλνοντας τον εκεί.

Άραγε, σκέφτηκε κανείς στην ΚΕΔ, πως σε περίπτωση που το τηλέφωνο του Μασλατζίδη χτύπαγε εν ώρα αγώνα γιατί θα έπιαναν οι πόνοι τη γυναίκα του (με το καλό ρέφερι), ο αγώνας στο Μαρτίνο που μάλιστα ήταν και ντέρμπι και κρίθηκε στον πόντο θα συνεχίζονταν με ένα διαιτητή καθώς ο Μασλατζίδης και ο κάθε Μασλατζίδης θα έπραττε το αυτονόητο;

Τελικά, πάλι καλά που επικράτησε η κοινή λογική και στο Μαρτίνο άλλαξε για δεύτερη φορά ο αρχικός ορισμός για να γίνει ο αγώνας με τους Σοφόπουλο και Τσάμη.

Το καλό πάντως είναι, πως με ελάχιστες εξαιρέσεις οι διαιτητές πέρασαν με επιτυχία το πρώτο σοβαρό τεστ της χρονιάς.

Και κάτι τελευταίο. Φίλοι προπονητές και παίκτες, χωρίς να έχω κανένα λόγο και σκοπό να υπερασπιστώ τους διαιτητές, σκεφτείτε και ασχοληθείτε πρώτα με τα λάθη της ομάδας σας. Μου έχει τύχει αρκετές φορές πηγαίνοντας σε ένα γήπεδο, να βλέπω τους κόουτς να τα βάζουν με τους διαιτητές και να μην τα ‘χώνουν’ στον παίκτη τους που ξέχασε να κάνει μπλοκ-άουτ, που έκανε λάθος πάσα κλπ.

Παναγιώτης Νικολάου

Σχετικά άρθρα

Οι διαιτητές στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΣΕ (27-29 Απριλίου)

pannikolaou

Πρώτη θέση στην Ελλάδα η Αθ. Ζαφείρη, εξασφάλισε 20% στα ΤΕΦΑΑ και πρόκριση στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα!

pannikolaou

Τα πήγαν πολύ καλά στο ντέρμπι των playoffs!

pannikolaou