Α1

Ο Γ.Βελισσαράκος σχολιάζει τους τελικούς της Α1

Οι φετινοί τελικοί της Α1 είναι αναμφίβολα οι κορυφαίοι τουλάχιστον της τελευταίας 10ετίας, οι έδρες έχουν σπάσει ήδη δύο φορές και η συνολική διαφορά και στα τρία ματς είναι μόλις 9 πόντοι!

Αποτέλεσμα είναι να έχουν καθηλώσει όλο το μπασκετικό κοινό, με τη σειρά να είναι 2-1 πλέον υπέρ του Ολυμπιακού, με το ντέρμπι της ερχόμενης Δευτέρας να είναι κομβικό αφού μπορεί να στεφθεί πρωταθλητής ο Ολυμπιακός, αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση ο Παναθηναϊκός θα οδηγήσει τη σειρά στον 5ο και τελευταίο τελικό.

Το eviabasket.gr σας βάζει στο πνεύμα των τελικών, με τον Χαλκιδέο κόουτς Γιώργο Βελισσαράκο να κάνει πρεμιέρα στη νέα στήλη, αναλύοντας και εξηγώντας που κρίθηκε το χθεσινό ντέρμπι υπέρ του Ολυμπιακού.

Πρόκειται ίσως για τους πιο ενδιαφέροντες αγώνες τελικής φάσης, μια που το αποτέλεσμα κρίνεται στο τέλος των παιχνιδιών.

Σ’ αυτό το τρίτο τελικό είδαμε:

Ένα Ολυμπιακό να παίζει μέτρια και να στηρίζεται σε ξεσπάσματα.

Ένα Παναθηναϊκό με απόλυτη συγκέντρωση για 35′ λεπτά.

Μια διαιτησία που σε κύρια σημεία του αγώνα έδωσε διακαιώματα γκρίνιας.

Τους οπαδούς του Ολυμπιακού να πολεμάνε με το δικό τους τρόπο για τη νίκη προσφέροντας στους παίκτες τους με τον παλμό τους ενέργεια για αντίδραση στο αρνητικό σκορ.

Αναλυτικότερα, 

Ο Ολυμπιακός μέτριος, μπερδεμένος στην επίθεση, κρατήθηκε κοντά στο σκορ στο ημίχρονο χάρη στους Λοτζέσκι, Στρόμπερι καθώς και στον Χάντερ που έπαιξε πολύ σκληρή άμυνα.

Στο δεύτερο ημίχρονο, με πολλές ανασφάλειες στην επίθεση, φάνηκε ότι θα χάσει εύκολα ή δύσκολα το παιχνίδι. Όμως στο τελευταίο πεντάλεπτο με τον Παπαπέτρου καταπληκτικό στην επίθεση (αλλαγή στον Πρίντεζη) και βέβαια τον Σπανούλη που πήρε όλες τις επιθέσεις, εκμεταλλεύτηκε ότι του έδωσε ο Παναθηναϊκός και πήρε τον αγώνα.

Μεγάλη βοήθεια και ο Χάκετ στη θέση 1. Ο Πρίντεζης όπως πάντα πολύ καλός, φόβισε με τον τραυματισμό του, αλλά ο Παπαπέτρου που τον αντικατέστησε έδωσε ώθηση για τη νίκη με 2 δίποντα και 1 τρίποντο.

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη πλευρά με μεγάλη αυτοπεποίθηση  έκανε σούπερ παιχνίδι για 35′ λεπτά, έλεγχε το ματς και έδειχνε πως θα ήταν ο μεγάλος νικητής.

Όμως, 5 χαμένα εύκολα λέϊ-απ, στα οποία ο Ολυμπιακός απαντούσε πάντα σκοράροντας και τιμωρώντας τους αντιπάλους του, άλλαξαν τις ισορροπίες.

Στα τελευταία 5′ λεπτά είχε μόνο κακές επιλογές σε άμυνα και επίθεση. 

Οι παίκτες του έχασαν την αυτοσυγκέντρωση τους (έπαιξαν ρόλο και οι αποβολές Καλάθη,Γκιστ) μη πειθαρχώντας στο πλάνο τους.

Ειδικά στα pick and roll του Σπανούλη που έφεραν τα 2 τρίποντα, ο Καλάθης με τον Γκιστ στο πρώτο και ο Διαμαντίδης με τον Γκιστ στο δεύτερο, άφησαν τον παίκτη του Ολυμπιακού να κάνει τη γνωστή του κίνηση με δεξιά ντρίμπλα.

Κέρδος του Παναθηναϊκού οι δύο μικροί. Ο Παπαγιάννης ήταν η αποκάλυψη στην επίθεση, όχι όμως και στην άμυνα (αργά πόδια και λάθος άλματα). Ο Ολυμπιακός έπαιξε πάνω του χωρίς όμως ανάλογο κέρδος.

Ο Χαραλαμπόπουλος είναι σπουδαίος παίκτης. Έκανε πολλές δουλειές πάνω στο παρκέ και με αυτόν ο Πεδουλάκης βρήκε ένα γκαρντ να ποστάρει εκτός από τον Διαμαντίδη. Από τον Παναθηναϊκό έλειψα σε αυτό το ντέρμπι το σκοράρισμα του Φώτση.

Ο Ραντούλιτσα ήταν αρνητικός, ο Παππάς μέτριος όπως και ο Διαμαντίδης.

Ο Γκιστ ήταν θετικός στην άμυνα αλλά έχασε τα δύο pick and roll του Σπανούλη. Έλειψε και από αυτόν το σκοράρισμα, δεν υπήρξε βοήθεια από τον Ουϊλιαμς που πάντως αγωνίστηκε λίγο.

Θεωρώ ότι ο πολυτιμότερος παίκτης του Παναθηναϊκού ήταν ο Φελντέϊν.

Μετά από 3 παιχνίδια, με το πλεονέκτημα να αλλάζει δύο φορές και με καμιά από τις ομάδες να μην δείχνει σημάδια κυριαρχίας μέσα στο γήπεδο, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και απομένει να δούμε πως θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται τα 1-2 παιχνίδια ακόμα της σειράς οι προπονητές, τη σωματική και πνευματική κούραση που έχουν οι παίκτες και ποια θα είναι η ομάδα που θα πανηγυρίσει στο τέλος την κατάκτηση του πρωταθλήματος’.

Σχετικά άρθρα

Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΟΚ ο Γιώργος Βασιλακόπουλος!

pannikolaou

Μπασκετική συνάντηση στο αεροδρόμιο!

pannikolaou

Ο Ηλίας Κουρέπης στην Καρδίτσα!

pannikolaou