Α ΕΣΚΑΣΕ

Ανακοίνωση-φωτιά από τον Άρη Θηβών!

Ανακοίνωση-φωτιά ανέβασε στην ιστοσελίδα του aristhivas.blogspot.gr ο Άρης Θηβών, με αφορμή τα παράπονα που είχε για τη διαιτησία στο Σαββατιάτικο παιχνίδι με το Σχηματάρι, που ηττήθηκε με 90-88 στην παράταση.

Η ομάδα της Θήβας, ζητάει μεταξύ άλλων, να σφυρίζουν τα παιχνίδια της αντρικής ομάδας από εδώ και στο εξής διαιτητές από τους συνδέσμους Αττικής και Πειραιώς, αποκλείοντας αυτόματα τους διαιτητές του τοπικού συνδέσμου, ενώ αφήνει σαφές αιχμές για τους Χαλκιδέους διαιτητές, τονίζοντας πως δεν μπορούν να αποφασίσουν δίκαια και ανεπηρέαστα λόγω της εντοπιότητας με παίκτες και παράγοντες διαφόρων ομάδων.

Αναλυτικά η επιστολή-καταγγελία του Άρη Θηβών, που εστάλη στην ΚΕΔ ΕΣΚΑΣΕ και κοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων σε ΣΕΔΚΑΣΕ, ΚΕΔ-ΕΟΚ και ΟΔΚΕ:

Αξιότιμοι κύριοι, 

Την 17/10/15 και στον αγώνα ανδρικού πρωταθλήματος της Α’ ΕΣΚΑΣΕ μεταξύ της ομάδας μας και του Ερμή Σχηματαρίου στο κλειστό Σχηματαρίου (χωρίς φιλάθλους λόγω τιμωρίας), οι διαιτητές της αναμέτρησης κ.κ. Μαμασούκα-Γερονικολός κατάφεραν δυστυχώς για μια ακόμη φορά να γίνουν οι αρνητικοί πρωταγωνιστές της.

Σε όλη τη διάρκεια του αγώνα έδειξαν με τις αποφάσεις τους προκλητικά υπερβολική ανοχή στα πολλά φάουλ των γηπεδούχων, κάνοντας πως δεν τα βλέπουν, αντίθετα με αυτά που έδιναν εις βάρος της ομάδας μας, σε κάθε επαφή…σε κάθε ανάσα των παικτών μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η γηπεδούχος κέρδισε τον αγώνα στην παράταση με σκορ 90-88 σημειώνοντας συνολικά 28 πόντους με ελεύθερες βολές.

Σε όλο τον αγώνα οι παίκτες του Ερμή κυνηγούσαν και πίεζαν με επαφές και σπρωξίματα τους περιφερειακούς μας κάνοντας φάουλ σχεδόν σε κάθε ντρίμπλα τους, για να καταλογίσουν τελικά παράβαση μόνο όταν οι παίκτες μας ξάπλωναν ματωμένοι στο παρκέ του γηπέδου. Μας έδιναν δηλαδή ένα φάουλ για κάθε πέντε παραβάσεις των αντιπάλων μας.

Δεδομένου ότι η ομάδα μας προηγήθηκε στο δ’ δεκάλεπτο με 8 πόντους και οι αντίπαλοι έπαιζαν πιεστική άμυνα σε όλο το γήπεδο για να μειώσουν το σκορ, φανταστείτε ότι τρεις βασικοί παίκτες του Ερμή (Γυφτονικολός, Φλώτσιος, Κώνστας) αγωνίσθηκαν όλο το β’ ημίχρονο με τέσσερα φάουλ, χωρίς ποτέ να κάνουν το πέμπτο που θα τους απέβαλε από τον αγώνα, ενώ είχε δοθεί από τον πάγκο μας σχετική εντολή για στοχοποίηση των παραπάνω, έχοντας την προκλητική ανοχή των διαιτητών σε ότι έκαναν σε άμυνα ή επίθεση.

Αποκορύφωμα των τραγικών αποφάσεων της διαιτησίας είναι ο καταλογισμός φάουλ στον παίκτη μας Σολομωνίδη στο δ’ δεκάλεπτο, όταν ο Φλώτσιος του Ερμή (με 4 φάουλ) μπερδεύτηκε ντριμπλάροντας και έπεσε με το κεφάλι στο στήθος του παίκτη μας, αντί για καταλογισμό επιθετικού φάουλ ή έστω βημάτων και μάλιστα με δύο ελεύθερες βολές, χωρίς βέβαια να έχουν συμπληρωθεί τα 5 ομαδικά φάουλ

Στις κόσμιες διαμαρτυρίες του πάγκου μας για όλα αυτά, μας απειλούσαν με τεχνικές ποινές κάθε φορά, γεγονός που έβγαλε ‘έξω από τα ρούχα τους’ τους λιγοστούς φιλάθλους-μέλη του Δ.Σ. κυρίως, που είχαν δικαίωμα εισόδου στο γήπεδο, με αποτέλεσμα την εξοργισμένη αντίδραση τους.

 Με τον αγώνα να έχει κριθεί τελικά στην παράταση με διαφορά ενός καλαθιού, καταγγέλουμε τους δύο διαιτητές για απόλυτη διαμόρφωση του αποτελέσματος υπέρ της γηπεδούχου.

  Αξιότιμοι κύριοι, 

Είναι γνωστό σε όλα τα σωματεία της Ένωσης ότι ο ΣΕΔΚΑΣΕ αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με κυριότερο την έλλειψη αρκετών μελών-διαιτητών για την ομαλή διεξαγωγή των πρωταθλημάτων της ΕΣΚΑΣΕ.

Γεγονός επίσης αποδεκτό ότι οι λιγοστοί ηρωϊκοί διαιτητές, που πολλές φορές κάθε Σαββατοκύριακο αναγκάζονται να μεταναστεύουν από Χαλκίδα σε Λαμία και Λιβαδειά σε Ιστιαία παίζοντας συχνά ακόμη και τρεις αγώνες την ημέρα, είναι ανεπαρκείς για τις πολλαπλές ανάγκες των αγώνων.

 Κατανοούμε πλήρως τις προσπάθειες της ΚΕΔ της Ένωσης, να εξυπηρετήσει τις ανάγκες με δεδομένο το πρόβλημα εντοπιότητας των διαιτητών (ποσοστό 80% των μελών διαμένουν στη Χαλκίδα, ενώ 7 από τις 12 ομάδες της Α’ ΕΣΚΑΣΕ έχουν επίσης έδρα τη Χαλκίδα, ή προπονητές και παίκτες που διαμένουν στη Χαλκίδα).

Δυστυχώς, έχει εκ των πραγμάτων την τελευταία δεκαετία αποδειχθεί, ότι είναι αδύνατον ο διαιτητής που διαμένει στη Χαλκίδα και διατηρεί επαγγελματικά συμφέροντα εκεί, να αποφασίσει δίκαια και ανεπηρέαστα (πολλές φορές χωρίς να το θέλει και να το αντιλαμβάνεται), απέναντι σε Χαλκιδέους φίλους, γείτονες, πελάτες, ή ενδεχομένως και συγγενείς του.

Σκοπός της επιστολής-καταγγελίας μας δεν είναι βέβαια ο εμπλουτισμός των μελών του ΣΕΔΚΑΣΕ, ούτε η αξιολόγηση, επιμόρφωση, έλεγχος και επιλογή των διαιτητών. Υπάρχουν άλλωστε αρμόδια σχετικά όργανα και φορείς για όλα αυτά, ασχέτως αν και πόσο σωστά λειτουργούν αυτά.

Θεωρούμε όμως καθήκον και κατηγορηματική υποχρέωσή μας απέναντι στον ιδρώτα και τις προσπάθειες των αθλητών μας καθώς επίσης και στις θυσίες των φίλων-χορηγών μας, να προστατέψουμε την όποια επένδυσή μας σε δύσκολες οικονομικές μνημονιακές συγκυρίες, απαιτώντας ισόνομη διαχείριση από κάθε αρμόδιο φορέα του αθλήματος που όλοι λατρεύουμε και υπηρετούμε.

Για όλα τα παραπάνω αναφερόμενα και μην ελπίζοντας σε κάποια άλλη λύση, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να ζητήσουμε από τους αρμόδιους φορείς την μετάκληση των διαιτητών από τον γειτονικό σύνδεσμο Αττικής ή Πειραιά, αναλαμβάνοντας βεβαίως την κάλυψη των οδοιπορικών και της αμοιβής τους για τους εντός έδρας αγώνες  της ομάδας μας, καθώς επίσης και ποσοστό από τα οδοιπορικά τους έξοδα για τους εκτός έδρας αγώνες του ανδρικού μας τμήματος. 

Χωρίς να θέλουμε να προσβάλλουμε κανένα και ευελπιστώντας ότι διατηρούμε τις ίδιες ευαισθησίες και συμμερίζεσtε σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες και τις απόψεις μας, σας παρακαλούμε θερμά για την απάντησή σας.

Με εκτίμηση 

Ο Πρόεδρος                           Η Γραμματέας

Γ.Ματσαγγούρας                  Χρ.Παπαγεωργίου-Ψυχογιού

Σχετικά άρθρα

Οι διαιτητές στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΣΕ (27-29 Απριλίου)

pannikolaou

Οι αγώνες στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΣΕ (27-29/4)

pannikolaou

3×3 ΔΕΗ Street Basketball: Eντυπωσιακή έναρξη του τουρνουά στη Λαμία (pics)

pannikolaou